English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Dr. Ternyák Csaba az új egri érsek
2007. március 15., csütörtök 12:46

A Szentatya, XVI. Benedek pápa 2007. március 15-én elfogadta Őexcellenciája Dr. Seregély István érsek úr 2006. márciusában – az Egyházi Törvénykönyv 401. kánon 1. §-nak – megfelelően bemutatott lemondását az Egri Főegyházmegye lelkipásztori kormányzásáról.
Az Apostoli Nunciatúra örömmel közli, hogy Őszentsége új Egri Érsek Metropolitává Őexcellenciája Dr. Ternyák Csaba, címzetes érsek urat, a Papi Kongregáció jelenlegi titkárát, nevezte ki. Dr. Ternyák Csaba egri érseki székfoglalásáig apostoli adminisztrátorként Dr. Seregély István irányítja a Főegyházmegyét.

Dr. Ternyák Csaba Fertőszentmiklóson született, 1953. december 4-én. Teológia tanulmányokat végzett a győri Egyházmegyei Szemináriumban, majd Budapesten a Központi Szemináriumban, ahol a Pázmány Péter Hittudományi Akadémia hallgatójaként teológiai doktorátust szerzett.
1979. június 21-én pappá szentelték Győrben.
1985-ttől 1987-ig morálteológiai tanulmányokat végzett Rómában.
1988-tól 1992-ig a római, Pápai Magyar Intézet rektoraként működött.
1992-től 1997-ig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.
1992. december 24-én Esztergom-budapesti segédpüspöki kinevezést kapott.
1993. január 6-án II. János Pál pápa szentelte püspökké Rómában.
1997. december 11-én címzetes Eminenziana-i érsekké és a Papi Kongregáció titkárává nevezték ki.
2007. március 15-én XVI. Benedek pápa az Egri Érseki tisztségre nevezi ki.

Az MKPK közli továbbá, hogy Őszentsége XVI. Benedek pápa elfogadta Őexcellenciája Dr. Szabó Tamás püspök, katonai ordináriusnak, az Egyházi Törvénykönyv 401. kánon 2. paragrafusának megfelelően, személyes indítékokból benyújtott hivatali lemondását.(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Ez a szegény özvegy többet dobott be, mint bárki más.
  Lk 21,1-4

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Kelemen pápa, vértanú
 
A nap 
szentje
 
Kelemen a római püspöki székben Szent Péter harmadik utódja volt (92?101). Iréneusz 185 körül azt írja, hogy Kelemen még látta és hallotta az apostolokat. Szent Pál mint munkatársát említi a filippiekhez szóló levélben (4, 3). Híres Szent Kelemennek az a levele, amelyet a viszálykodó korintusi egyháznak írt. Ez a legrégibb bizonyítéka annak, hogy a római püspök Szent Péter tekintélyével intézkedett más egyházak ügyeiben is.A nap szentje

Szent Kolumbán apát
 
A nap 
szentje
 
543 körül született Írországban. Kolostorban nevelkedett, később pedig itt tanított. 48 éves korában 12 társával átjött az európai szárazföldre és a mai Franciaországban és a Bódeni-tó partján fejtett ki missziós munkát. Szerzetesszabályokat írt és ő alapította a bobbiói apátságot. Meghalt 615. november 23-án.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum