English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Erdő Péter bíboros sajtótájékoztatója Rómában
2007. április 26., csütörtök 17:59

Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke Rómában sajtótájékoztatón szólt a katolikus és az ortodox világ közötti kapcsolat elmélyítéséről, az  Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa római ülésének témáiról és az európai katolikus egyetemek kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről.

"Nem a mi feladatunk dönteni a pápa és II. Alekszij találkozásáról, vagy előkészíteni azt. Amíg azonban a Szentszék illetékes hivatala a lényegi teológiai párbeszéd folytatására törekszik, nekünk a kapcsolatok javítása és az ortodox világgal való gyakorlati együttműködés iránti elkötelezettség a dolgunk” – fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, a CCEE elnöke mai római sajtótájékoztatóján.

Az eseményre a Vatikáni Rádió épületében került sor azután, hogy a CCEE elnökségét délután kihallgatáson fogadta XVI. Benedek pápa. Az elnökség 2006-ban Szentpétervárott megválasztott tagjai április 24. óta megbeszéléseket folytattak a Szentszék bizonyos hivatalainak képviselőivel – tájékoztatott a SIR olasz hírügynökség.

„Az ortodoxia – folytatta Erdő Péter – egyre gyakrabban kifejezi a katolikus világgal folytatott közvetlen párbeszéd szükségességét, mindenekelőtt Európa alapvető értékeit érintő témákban; a mi feladatunk pedig támogatni ezt a párbeszédet, esetleg rendszeres találkozók szervezése által.” A bíboros hozzátette: a CCEE elnöksége nagy örömmel venné, ha a Szentatya eljönne és elnökölne a tanács egyik plenáris ülésén, mint ahogy azt küszöbön álló brazíliai látogatása során, a CELAM konferenciáján teszi majd.

„A CCEE tevékenysége – folytatta a bíboros – egész Európa kulturális területét érinti, így a szervezet magában foglalja Törökország és Oroszország püspöki konferenciáit is. A tanács ápolja és bátorítja a katolikusok és ortodoxok közötti ökumenikus párbeszédet, mint ahogy az alapvető emberi értékekről folytatott dialógust is.” A CCEE római ülésének témáiról Erdő Péter elmondta: szóba került néhány „különleges lelkipásztori kérdés, mint például a börtönpasztoráció, a vándorlók és útonlévők segítése, vagy a cigányság pasztorációja, akik nem társadalmi problémaként vannak jelen – szögezte le –, hanem kulturális és emberi gazdagságot jelentenek számunkra, amelynek értékét erősítenünk kell.”

A sajtótájékoztatón elhangzott: a CCEE jelenleg az európai kontinens katolikus oktatási intézményeit érintő felmérést végez, hogy megerősítse az együttműködést Európa egyetemei között, különös tekintettel a katolikus egyetemekre. Ehhez kapcsolódóan megemlítette az idén júniusban Rómában „Új humanizmus Európa számára” címmel egyetemi tanárok számára megrendezendő konferenciát is, amelyről így fogalmazott: „Az alapvető értékeket politikai szinten kell megvédeni, létezik azonban egy ennél mélyebb szint is, mégpedig az ember és a tudomány, illetve a kultúra közötti párbeszéd szintje.”

Magyar Kurír/katolikus.hu

fotó: www.agenziasir.it
Napi evangelium
Mihez hasonlít az Isten országa?
  Lk 13,18-21

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum