English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Szamuely már leelőzve
2007. május 2., szerda 15:22

Leányvár Sok pozitív válasz érkezett Seregély István érsek, a Szent Erzsébet Jubileumi Bizottság elnöke levelére, melyben a polgármestereket kérte, nevezzenek el közterületet településükön az Árpád-házi szent születésének nyolcszázadik évfordulója alkalmából.


Egyes önkormányzatok már döntést is hoztak. A Zala megyei Sármelléken a kialakítandó 721/12. helyrajzi számú utca veszi fel Szent Erzsébet nevét, és az itt épülő ötven férőhelyes idősek otthona is az ő nevét fogja viselni. Hernádnémetiben a 221/15. helyrajzi számú út kapta a karitász védőszentjének nevét. Szentgottháron a képviselő-testület döntése értelmében az eddigi Erzsébet utca egészül ki a „Szent” előtaggal. A Sárospatak melletti Vajdácska községben teret nevezték el róla. Itt mesterien megkomponált virágágyás-betűk is hirdetik: Szent Erzsébet tér.

Balatonkeresztúron is született már határozat, Szent Erzsébetről utcát neveznek el. Solymáron a polgármester pedig azt javasolta, hogy egy eddig névtelen park viselje a nevét.

Érkeznek olyan válaszok is, amelyek arról tájékoztatnak, hogy településükön már van Szent Erzsébetről nevezett közterület vagy intézmény. Így például a leányvári Szent Erzsébet-köz, vagy a mórahalomi gyógyfürdő. Egyesek azonban azt Erzsébet nevű közterületeket jelzik, amelyek azonban nem az Árpád-házi szentről, hanem Szisziről, Ferenc József hitveséről kapták nevüket.

Minden esetre megnyugtató, hogy Seregély István érsek felhívása meghallgatásra talált, és így már több Szent Erzsébetről elnevezett közterület van hazánkban (közel húsz), mint amennyi Szamuely Tibor utca éktelenkedik településeinken.

 

Fotó: Szerdahelyi Csongor(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Hasonló a mennyek országa a földbe rejtett kincshez.
  Mt 13,44-46

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum