English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Erdő Péter bíboros megalapította a Prímási Borrendet
2007. május 4., péntek 18:09

Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke új kezdeményezésként létrehozta a Prímási Borrendet, amelynek céljául a Kárpát-medence szőlészeti, borászati örökségének feltárását és terjesztését, valamint a minőségi bortermelés elkötelezett támogatását és a kulturált borfogyasztás terjesztését tűzte ki.

A Prímási Borrend célja továbbá a „Vinum Primatis” márkanév alatt olyan válogatás forgalmazását segíteni, mely a magyar minőségi borászat legszebb tételeiből kerül ki. Mindezért a Borrend olyan kommunikációt kezdeményez a magyar borászokkal, pincészetek tulajdonosaival és szakmai civil szervezetekkel, mely alapja lehet bormarketing hazai és határainkon túli fellendítésének.

Erdő Péter társadalmi szervezetként, egyesületként alapította meg a Prímási Borrendet. A testületbe 12 tagot hívott meg, a Borrend rendes tagjainak száma nem fog változni.

A Borrendbe meghívott tagok: Julius Janus érsek, apostoli nuncius, Baldauf László, a CBA elnöke, Béres József, a Béres Zrt. elnöke, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, Csizmadia László, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola nyugalmazott főigazgatója, Demján Sándor, a TriGránit Zrt. elnöke, báró Gelsey Vilmos, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatótanácsának elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Pálvölgyi Mátyás, a Generali-Providencia Zrt. vezérigazgatója, Tarsoly Csaba, a Quaestor Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Molnár József, a Vinum Primatis Zrt. vezérigazgatójaként a Borrend titkári feladatait látja el. Tarsoly Csaba a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatója bemutatta az újonnan alakult céget, a Vinum Primatis Borászati Zrt-t. A cégben a Quaestor és az Incoronata, a Mátyás-templom Kulturális Központja 50–50 százalékban tulajdonos. Az új cég tevékenysége a Vinum Primatis márkajelzésű borok forgalmazása, valamint a Prímási Borrend működési hátterének biztosítása. Kiemelkedő szerepet kell vállalnia továbbá a bíboros által meghatározott célok megvalósításában.

Az első két bor, mely – neves szakemberek döntése alapján – a „Vinum Primatis” megtisztelő címet viselheti: Tokaji 6 puttonyos Aszú, 2003, Béres Szőlőbirtok, Erdőbénye, Lőcse dűlő és Egri Cabernet Franc, 2000, Vincze Béla.

 

Forrás és további információk: www.vinumprimatis.hu

Magyar Kurír/katolikus.hu
Napi evangelium
Menjetek, és hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa!
  Mt 10,7-15

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum