English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Pünkösdi Szent Erzsébet-ünnep
Sárospatak, 2007. május 27-28.
2007. május 17., csütörtök 11:16

Árpád-házi Szent Erzsébet szenttéavatásának évfordulóján a magyar királylány szülővárosa kétnapos ünneppel emlékezik. A programban kulturális és egyházi rendezvények egyaránt szerepelnek, melyre a szervezők több ezer vendéget várnak.
1235 pünkösdjén IX. Gergely pápa a perugiai kolostor templomában ünnepélyes szertartás keretében olvasta fel Árpád-házi Szent Erzsébet életrajzát és csodáit. Ebből az alkalomból bullát adott ki, melyben kijelölte a szent ünnepének időpontját, november 19-ét. A szenttéavatásra emlékezve szülővárosa, Sárospatak tizenötödik alkalommal rendezi meg a kétnapos Szent Erzsébet-ünnepet.

Pünkösdvasárnap egész napos középkori vásár keretében számos kulturális programmal, előadásokkal, kézműves foglalkozással, táncházzal játékos formában ismertetik meg Árpád-házi királyaink korát a városba látogatók. A nap kiemelkedő eseménye az a történelmi menet, melyben a város lakói középkori kosztümöt magukra öltve vonulnak fel és idézik meg Szent Erzsébet életét négy jelenetben.

Pünkösd második napján a plébániatemplomban fél 11 órakor kezdődik az ünnepi szentmise. A hagyománynak megfelelően a misét Seregély István egri érsek mutatja be, melynek végén körmenet indul Szent Erzsébet-ereklyéjével. A menetben több egyházi és civil szervezet tagjai mellett az ország foltvarró csoportjai is részt vesznek a Szent Erzsébet Jubileumi Év tiszteletére készített közel félszáz zászlóval.

A hétvége során kiállítások nyílnak a Rákóczi Múzeumban és a Művelődés Házában. Látogatható az egykori királynéi szálláshelyen álló Szent Erzsébet Ház. Amatőr Színjátszó Fesztivál veszi kezdetét. A Magyar Koronaőrök Egyesülete Sárospatakra hozza a Szent Korona másolatát.

Részletes program

XV. Heilige Elisabeth-Feier in Sárospatak (német nyelvű részletes program)Napi evangelium
Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek.
  Jn 14,27-31a

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum