English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Bosák Nándor püspök a pápa új apostoli leveléről
2007. július 7., szombat 22:07

XVI. Benedek pápa „Summorum Pontificum” kezdetű apostoli levele, amelyben tágabb lehetőséget biztosít a II. Vatikáni Zsinat előtti, úgynevezett tridenti miseforma használatára, július 7-én megjelent. A dokumentummal párhuzamosan a Szentatya levelet írt a püspököknek, amelyben tájékoztatja őket döntésének hátteréről és céljáról. Ezzel is szeretné eloszlatni azokat a téves értelmezéseket, amelyek a dokumentum megjelenése előtt itt-ott elterjedtek.

Mindenekelőtt határozottan leszögezi, hogy a jelen rendelkezésével semmiképpen nem akar változtatni a II. Vatikáni Zsinat által meghatározott liturgikus renden. A VI. Pál pápa által 1970-ben kiadott, majd II. János Pál pápa által újra kiadott Római Misekönyv a latin egyházban az Eucharisztia ünneplésének rendes formája (Forma ordinaria). A korábbi Misekönyv használatát, mint „rendkívüli formát” (Forma extaordinaria) engedélyezi, hogy annak gazdagsága is jelen legyen az egyház életében. Ahogy a Szentatya fogalmaz: helytelen lenne ezt úgy értelmezni, mintha „két rítus” lenne a latin egyházban. Ellenkezőleg: az egy római liturgia kétféle törvényes formában jelenik meg. (Páldául a görög katolikus (bizánci) rítusban is használják Aranyszájú Szt. János liturgiáját és Nagy Szt. Bazil liturgiáját is.)

További szempontra is felhívja a figyelmet. Engedélyével nem a megosztottságot, hanem a „belső kiengesztelődést” kívánja előmozdítani a kétféle liturgikus szemlélet között. Ezért felhívja püspökök és a papok figyelmét, hogy miközben élnek a tágabb lehetőségekkel, nagyon ügyeljenek arra, hogy valóban a liturgikus élet gazdagodását segítsék, és ne a széthúzást táplálják.

A dokumentum további részében a régi Misekönyv használatával kapcsolatos irányelveket találjuk. Ezek 2007. szeptember 14-étől (Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe) alkalmazhatók. Ezek közül a legfontosabbakat említem:

  1. Bármelyik latin rítusú pap, abban az esetben, ha magánmisét mond, szabadon eldöntheti, hogy melyik misekönyvet használja (1962-ben XXIII. János pápa által kiadott, vagy 1970-ben VI. Pál pápa zsinat utáni misekönyvét).

  2. Szerzetesközösségek a saját kápolnájukban használhatják a régi formát. Ha ezt gyakran és rendszeresen így kívánják végezni, ahhoz nagyobb elöljárójuk engedélye szükséges.

  3. Azok a stabil (nem alkalmilag összegyűlt) közösség, amelyek a tradicionális liturgiához vonzódnak, kérhetik plébánosuktól, hogy ilyen szentmisén vehessenek részt. De ezt minden esetben annak függvényében kell megoldani, hogy az egész közösség liturgikus rendjét és a papok rendes szolgálatát ne akadályozza.

  4. Gondot kell fordítani arra, hogy a papok, akik ezt a szertartást végzik, és a hívek, akik ezen részt vesznek, megfelelően fel legyenek készülve a latin liturgia végzésére és a részvételre.

Bosák Nándor
debrecen-nyíregyházi püspök
Az MKPK Liturgikus Bizottságának elnöke

(Kép: Magyar Kurír)
Napi evangelium
Aki nincs ellenünk, velünk van.
  Mk 9,38-40

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Rita
 
A nap 
szentje
 
SZENT RITA Olaszországban, az umbriai kis hegyi faluban Rocca Porenában született 1380-ban. Szülei jómódú, tekintélyes emberek voltak. Gyermeküket taníttatni akarták, de a kisgyermek Rita másra vágyott. Az evangélium alapján a szegényebb életet kívánta, fontos volt számára az imádság és a szeretet különböző gyakorlatai.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum