English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Kézikönyv az egyház társadalmi tanításáról
2007. december 12., szerda 11:43

Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma című kézikönyv magyar kiadását Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke és Beran Ferenc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának docense mutatta be december 12-én délelőtt az MKPK székházában.

Eredetije olasz és angol nyelven 2004-ben látott napvilágot a vatikáni könyvkiadónál. A könyv, melyet a Szent István Társulat gondozásában vehet kezébe az olvasó, összefoglalja az Egyház társadalmi kérdésekkel kapcsolatos elveit.

A munka elvégzésével még II. János Pál pápa bízta meg az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsát. A könyv az Átfogó és szolidáris humanizmus című bevezető után három részben, tizenkét fejezetben és 583 pontban tárgyalja az Egyház és a pápák több mint száz évet felölelő társadalmi tanítását. Az első rész teológiai jellegű, címe: Isten emberiség iránti szeretetének terve. A második részben olyan jelentős témák szerepelnek, mint a család, a munka, a gazdasági élet, a politikai közösség, a környezetvédelem, a béke ápolása, az állam és a vallási közösségek viszonya. A harmadik rész az Egyház lelkipásztori tevékenységének, valamint a világi hívek elkötelezettségének a társadalmi tanításhoz kapcsolódó irányelveit foglalja össze.

Az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa által szerkesztett kötet célja, hogy minél többen megismerjék az Egyház társadalmi tanítását, és hogy útmutató legyen a korunkat jellemző események, folyamatok erkölcsi és lelkipásztori elemzéséhez, valamint az ökumenikus és vallásközi párbeszédhez.

A kompendium mindenekelőtt arra szolgál, hogy a keresztényeket és különösképpen a világi híveket támogassa és bátorítsa társadalmi elköteleződésükben, de nemcsak a katolikusoknak, hanem az Egyházon kívül állóknak is hasznos kiadvány. Minden jóakaratú ember képes belőle gyümölcsöző gondolati indíttatásokat és közösségi ösztönzést meríteni.

A könyv arról győzi meg az olvasót, mennyire fontosak a természetjogon alapuló erkölcsi értékek, amelyek bele vannak írva minden egyes ember lelkiismeretébe. A katolikus társadalmi tanítás része az evangelizálásnak, mert az emberi személyt és a társadalmat az evangélium világosságával hozza összefüggésbe.

(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Aki bűnt cselekszik, szolgája a bűnnek.
  Jn 8,31-42

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum