English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Csaladjaink.hu
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Virtuális Plébánia
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben


Szólj hozzám....

Az MKPK 2005. évi kommunikációs programja


Immár ötödik éve, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia minden esztendőben egy-egy konkrét, a társadalom számára is fontos keresztény értékre összpontosító üzenettel lép a nyilvánosság elé. A kommunikációs programok célja, hogy tájékoztassák a társadalmat a Katolikus Egyház tevékenységéről, és párbeszédet kezdeményezzenek az Egyházhoz kevésbé kötődő, jó akaratú emberekkel.
Az üzenetet óriásplakátokkal, közterületen, sajtóban és intézményekben elhelyezett hirdetményekkel, rádió- és tévéspottal népszerűsítik. A program témájáról konferenciákat szerveznek, valamint didaktikai anyagok készülnek iskolák, hittancsoportok és plébániai közösségek részére. A Szólj hozzám… program célja, hogy a figyelmet ráirányítása az igazi kommunikáció mibenlétére és fontosságára.

Az ember teremtettségénél és természeténél fogva társas lény, ezért elemi szükséglete, hogy kapcsolatokat létesítsen. Az egymás közötti és a Teremtővel folytatott kommunikáció minden közösség létének egyik alapfeltétele. Az Egyház tanítása szerint a kommunikáció több, mint gondolatok közlése és érzelmek jelzése. Legmélyebb szinten saját magunk odaajándékozása a szeretetben.

Számos egyéni és szociális probléma adódik abból, hogy a modern társadalomban az emberek közötti és az Istennel folytatott kommunikáció nem, vagy csak töredékes formában valósul meg. A médiumok világa nem pótolja és nem is pótolhatja az ember-ember, ember-Isten közötti személyes kapcsolatot. Mindig szükségünk lesz Valakire, akihez szólhatunk, aki meghallgat bennünket, akitől választ kapunk egzisztenciális kérdéseinkre, akivel megosztjuk örömünket, bánatunkat, gondolatainkat, és aki válaszol kérdéseinkre. Pilinszky János szerint a beszéd nem más, mint „adás és befogadás. Nyitottság. Szeretet.” (Néhány szó a szavakról)

Az Egyház fontosnak tartja, hogy rámutasson az Istennel és embertársainkkal folytatott kommunikáció jelentőségére és nélkülözhetetlen szerepére. Szeretné felhívni az emberek figyelmét arra, hogy kommunikálni kell, mert emberi létünk kiteljesedésének alapfeltétele.

A kommunikációs program központi üzenete: keressük az alkalmakat, ragadjuk meg a lehetőségeket, hogy szóljunk Istenhez és embertársainkhoz egyaránt. Beszéljünk, beszélgessünk egymással, mert a kommunikáció révén válunk emberré. Szólj hozzám…

Szólj hozzám...  Letölthető kísérőanyag  a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2005. évi kommunikációs programjához ifjúsági és felnőttcsoportok számára (pdf)

A plakátok letölthetők nagyobb méretben:

hagyományos plakát (224 KB)
óriásplakát (315 KB)
Napi evangelium
Aki értem és az evangéliumért elveszíti életét, megmenti azt.
  Mk 8,34 ? 9,1

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum