English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Csaladjaink.hu
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Virtuális Plébánia
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben


A Szentatya beszéde Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz

2004. december 18-án, szombaton délelőtt 11 órakor II. János Pál pápa magánkihallgatáson fogadta Gyurcsány Ferenc magyar kormányfőt és 13 tagú kíséretét, közöttük Somogyi Ferenc külügyminisztert, Hiller Istvánt, a nemzeti kulturális örökség miniszterét, Erdődy Gábor szentszéki magyar nagykövetet.


A találkozó a vatikáni protokollnak megfelelően a Szentatya magánkönyvtárában kezdődött, majd a küldöttség tagjainak bemutatásával folytatódott.

A Szentatya a következő beszédet intézte a magyar miniszterelnökhöz, amelyet P. Somorjai Ádám bencés szerzetes, a vatikáni államtitkárság munkatársa olvasott fel:

„Miniszterelnök Úr,

Szeretettel köszöntöm Önt a Vatikánban és köszönöm üdvözlő szavait. Ebben az évben Magyarország belépett az Európai Unióba, s ezzel új fejezet kezdődött történelmében. Bízom abban, hogy országa e kontinens jövőjéhez sajátos módon járul hozzá, merítve a kulturális és lelki értékek gazdag örökségéből, amelyek Szent István korától kezdve formálták a magyar nép lelkét.

Ebben az összefüggésben különösen is az Ön nemzetének ifjúságára gondolok, szilárd erkölcsi és polgári erényekre való nevelésük fontosságára. Ez az Egyház számára különösen is jelentős, amikor vallási és oktatói-nevelői misszióját végezve a köz javát szolgálja. Ezért rendkívül nagyra értékelem a Magyarország és a Szentszék között az elmúlt években kötött jogi egyezmények sorát, különösen is a Megállapodást a Katolikus Egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról. Ez a Megállapodás jogilag kötelező érvénnyel határozza meg az Egyház szerepét a magyar társadalom életének e fontos területén, tiszteletben tartva a vallásszabadságra és az oktatásra vonatkozó emberi jogokat. Remélem, hogy a konstruktív együttműködés szelleme jellegzi majd a jövőben is az Egyház és az Állam munkáját a Megállapodásban foglaltak hűséges végrehajtása során.

Megköszönve látogatását, biztosítom Excellenciádat az egész szeretett magyar népért végzett imáimról. Nemzetére szívesen kérem Isten áldását, kívánok bőséget és békességet.”


A kihallgatás végén a Szentatya 1514-ből való imakönyvet kapott ajándékba, míg a magyar kormányfő albumot és érmét. A miniszterelnök a pápai kihallgatás után Angelo Sodano bíboros, államtitkárral folytatott megbeszélést.


Napi evangelium
Az jut be a mennyek országába, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát.
  Mt 7,21. 24-27

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum