English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Csaladjaink.hu
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Virtuális Plébánia
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben


Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökének közleménye

Az Európai Emberi Jogok Bírósága Nagy Kamarájának ítéletével kapcsolatban a Lautsi c. Italia perben, melynek tárgya a kereszt kifüggesztése az olaszországi iskolák tantermeiben.

Megelégedéssel vettem tudomásul a strasbourgi Európai emberi Jogok Bírósága Nagy Kamarájának ítéletét, amelyet a Lautsi c. Italia (requête n° 30814/06) per újratárgyalását követően hozott. A kereszt olaszországi iskolai tantermekben való kifüggesztésével kapcsolatos per 2009. november 3-i elsőfokú ítéletét ugyanis az olasz Kormány 2010. január 29-én benyújtott keresetével megfellebbezte.

A Nagy Kamara mai ítélete, amely a korábban elfogadott határozatot ellenkező értelemben megváltoztatta, józan ítélőképességre, bölcsességre és szabadságra vall.

A jelen ítélet végérvényessége szimbolikus jelentőségű, messze túlmutat a konkrét olasz eseten, ahogyan ezt az első ítéletre vonatkozó számos európai és a világ más tájairól érkező reakció is bizonyította.

A mai nap történelmi jelentőségű, hiszen nemcsak a keresztényeket jogosítja fel a reménységre, hanem minden olyan – akár hívő, akár nem hívő – európai polgárt is, akit a 2009 november 3-i ítélet mélyen megsértett, mert olyan folyamatokat kell aggodalommal figyelniük, amelyek egy nagy kultúrát – mint amilyen a keresztény is – akarnak felőrölni, végérvényesen aláásva saját identitásukat is.

Minden olyan felfogás, amely a kereszt nyilvános helyeken való jelenlétét az emberi jogokkal ellentétes dologként értelmezné, egyenértékű lenne Európa lényegének megtagadásával. A kereszt nélkül az, amit ma Európának ismerünk, nem is létezhetne. Ezért a mai ítélet mindenekelőtt Európa győzelme.

Egyetértek a Nagy Kamarával, mert döntéséből arra következtethetünk, hogy a vallási kérdéseket a tagállamoknak nemzeti hatáskörükön belül kell rendezniük.

Meg vagyok győzödve arról, hogy a Nagy Kamara mai ítélete sok európai polgár bizalmát fogja növelni az Európai Bíróságban és az európai intézményekben. Ezzel a bírák elismerték, hogy az emberi jogok kultúrája és a keresztény civilizáció nem zárja ki egymást szükségképpen.

St. Gallen, 2011. március 18.

Erdő Péter bíboros
esztergom-budapesti érsek
a CCEE elnöke

 

Kapcsolódó hír a Magyar Kuríron: 
Döntött az Európai Emberi Jogi Bíróság: maradhat a feszület az olasz tantermekben


Napi evangelium
Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok.
  Mk 7,1-13

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum