English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Csaladjaink.hu
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Virtuális Plébánia
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben


Karácsonyi nyilatkozat

Magyar Katolikus Püspöki Kar
Leányfalu, 1992. december 9.


A magyarországi katolikus püspökök, visszatekintve a rendszerváltás óta eltelt időszakra, hálatelt szívvel köszönik meg Istennek azokat a nagy tetteit, amelyeket még néhány évvel ezelőtt is elképzelhetetlennek tartottunk volna:
- Magyarország területét elhagyták az idegen csapatok,
- az ország visszanyerte teljes függetlenségét,
- létrejött a szabadon választott parlament és kormány, amely garanciája az állampolgári jogoknak, kiemelten a vallásszabadságnak,
- Magyarország pedig bekerülve a szabad nemzetek európai közösségébe, elindulhatott a felemelkedés útján.

Miközben mindezért hálát adunk a Szabadító Istennek, átérezzük azokat a rendkívül nagy áldozatokat, amelyeket ez a rendszerváltás híveinktől és a magyar néptől követel. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak is, hogy ember-, és nemzetellenes bűn lenne a meglévő nehézségeket demagóg módon kihasználni, és bármiféle könnyű megoldás ígéretével áltatni az embereket. Ez a fokozott áldozatvállalás mindenkit ingerlékennyé, türelmetlenné és egymás gondjai iránt érzéketlenebbé tesz. Ezért karácsony közeledtével arra kérjük kedves híveinket, és minden magyar testvérünket, hogy próbáljon felülemelkedni a szeretetlenség és a gyűlölködés kísértésén. Bárcsak világítana be mindnyájunk szívébe a karácsony fényessége, meghozva az igazi kiengesztelődést egymással és Istennel!

Egyben megköszönjük híveink nagylelkűségét, amellyel a menekültek megsegítésére siettek. Kiemelten gondolunk azokra, akik családi otthonuk melegét osztották meg a menekültek ezreivel. Általuk a menekülni kényszerült Szentcsalád kopogtatott be hajlékainkba, A menekültek jelenléte, akiknek talán nyelvét sem értjük, döbbentsen rá minket arra, hogy mindnyájan testvérek vagyunk, és felülemelkedve minden ellentéten, építsük együtt közös jövőnket. Úgy tekintünk azokra, akik ajtót nyitottak a kopogtatóknak, mint reményt keltő fényességre és bízunk abban, hogy ez a jó példa követőkre talál a társadalmi élet más területein. Csak az ilyen nagylelkű szeretett képes felülemelkedni a világnézetek és politikai felfogások különbözőségein is, és úrrá lenni az oly fájdalmas széthúzáson és gyűlölködésen.

Ezzel a karácsonyi reménységgel nyújtjuk kezünket minden honfitársunk felé, kedves híveinknek pedig a karácsonyi Kisded áldását küldjük.

Leányfalu, 1992. december 9.

Magyar Katolikus Püspöki Kar


Napi evangelium
Aki értem és az evangéliumért elveszíti életét, megmenti azt.
  Mk 8,34 ? 9,1

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum