English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Csaladjaink.hu
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Virtuális Plébánia
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben


Sajtóközlemény

Magyar Katolikus Püspöki Kar
1993. szeptember 23.


A Magyar Katolikus Püspöki Kar 1993. szeptember 21-23. napjai között tartotta rendes őszi konferenciáját a máriabesnyői Lelkigyakorlatos Házban. A püspökök megtárgyalták az október elején sorrakerülő római nemzeti zarándoklat közvetlen előkészületeit. Ezzel a zarándoklattal viszonozza a magyar Katolikus Egyház II. János Pál pápa magyarországi látogatását. A konferencia előzetes nyilatkozatot adott ki „Az erkölcsi értékek jelentősége a politikai életben” címmel az 1994. évi parlamenti választásokról. A tanácskozás résztvevői megvitatták az új egyházmegyei területi beosztás kapcsán felmerülő időszerű kérdéseket, áttekintették a közoktatási és felsőoktatási törvényt és más állami rendelkezéseket.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar, a Katolikus Iskolák Főhatósága részéről közvetlen tájékoztatást kapott a Dabas-Sári iskola ügyéről. Megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy ott - ahol még az elmúlt évtizedekben is 90 %-on felüli volt az iskolai hitoktatás, ahol a szülők 74 %-a írásban nyilatkozott a katolikus iskola mellett, és ezt a pedagógusok 3/4 része is elfogadta - ilyen törvénysértő helyzet alakulhatott ki.

Törvényellenes volt az iskolai bizonyítványok összegyűjtése, a már szabályosan átadott iskola elleni szenvedélyes agitálás, az iskola magyar címeres névtáblájának erőszakos eltávolítása, a lelkész és munkatársainak súlyos, életveszélyes fenyegetése stb.

A konferencia tagjai tiltakozásukat fejezik ki, hogy ez az eset túljutott az oktatásügy keretein, és a pártpolitikai harc eszközévé vált. A püspöki konferencia kívánja és elvárja, hogy az egyházi iskolákkal kapcsolatban mindenütt és mindenki tartsa tiszteletben a lelkiismereti és vallásszabadságot, valamint az új közoktatási törvényben az egyházak és a vallásos emberek számára biztosított jogokat. Ugyanígy a katolikus egyház is tiszteletben tartja a más világnézetű szülők azonos jogait. Ezt mutatja - jelen esetben - az egyház részéről felkínált kompromisszumos megoldás is.

A püspökkari bizottságok vezetőinek előterjesztésében megtárgyalták és megvitatták az ifjúsági lelkipásztorkodás helyzetét, az Apostoli Szentszék által nemrégiben közreadott „Katolikus Egyház Katekizmusa” magyar nyelvű kiadásának ügyét, az 1994. évi „Család-év” előkészületeit, a Karitász Hungarica előtt álló feladatokat, valamint az ökumenikus mozgalom új katolikus irányelveit. A konferencián továbbá beszámolókat hallgattak meg a különféle külföldi tanácskozásokon való részvételekről.

1993. szeptember 23.

Magyar Katolikus Püspöki Kar


Napi evangelium
Aki értem és az evangéliumért elveszíti életét, megmenti azt.
  Mk 8,34 ? 9,1

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum