English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Csaladjaink.hu
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Virtuális Plébánia
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben


Tiltakozás

Magyar Katolikus Püspöki Kar
Róma, 1993. október 11.


A „Kurír” 1993. október 11-i számában megjelent „Támad a püspöki kar” c. cikke ellen a Magyar Katolikus Püspöki Kar a leghatározottabban tiltakozik. A szerző, Meruk József, meghamisítja a tényeket, valótlanságokat állít.

Az „Erkölcsi értékek jelentősége a politikai életben” című nyilatkozat 1993. szeptember 23-án kelt. Az MTI és a jelentősebb napilapok közlése által a közvélemény szeptember 24-én megismerhette a teljes szöveget. Nem felel meg tehát a valóságnak a lap állítása, hogy a Püspöki Kar a nyilatkozatát és annak publikálását a miniszterelnök távollétéhez időzítette.
A nyilatkozatban ez olvasható: „az ország súlyos gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket az elmúlt rendszerben felhalmozott adósság, a világgazdaságban bekövetkezett visszaesés, a keleti piacok elvesztése, az elmaradott termelői rendszer és több más tényező okoz.” A Püspöki Kar tehát nem a jelenlegi kormányt és politikai rendszert teszi felelőssé az ország helyzetéért, mint ahogyan azt a Kurír állítja.

Ennek következtében világos, hogy a Püspöki Kar nem támadta meg Antall József miniszterelnököt. Valójában a Kurír támadta meg a Püspöki Kart: kivárta azt a pillanatot, amikor a miniszterelnök és a Püspöki Kar tagjainak többsége külföldön tartózkodik. A Kurír cikke „a rossz hangulat tudatos keltését, mások rosszindulatú lejáratását” szolgálta, amit nyilatkozatunk kifejezetten károsnak tart.

A Püspöki Kar elvárja, hogy a jelen tiltakozását a Kurír ugyanolyan kiemelt helyen közölje, mint az október 11-i támadást, és igényt tart arra is, hogy olvasóival ismertesse meg a nyilatkozat teljes szövegét.

Róma, 1993. október hó 11-én

Magyar Katolikus Püspöki Kar


Napi evangelium
Aki értem és az evangéliumért elveszíti életét, megmenti azt.
  Mk 8,34 ? 9,1

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum