English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Csaladjaink.hu
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Virtuális Plébánia
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben


Nyilatkozat választások előtt

Magyar Katolikus Püspöki Kar
Budapest, 1994. február 4.


A Magyar Köztársaság elnöke május 8-ra kitűzte az 1994. évi parlamenti választásokat, amelynek eredménye négy esztendőre meghatározza hazánk jövőjét. A Püspök Kar - mielőtt pásztorlevélben fordulna a magyar katolikus egyház tagjaihoz - szükségesnek látja már most a következőkre felhívni a hívek figyelmét:

Meggyőződésünk, hogy az ország felemelkedése, amelyet minden politikai irányzat célul tűz ki, elképzelhetetlen erkölcsi megújulás nélkül. Ezek közé tartozik az élet tisztelete, a családok támogatása és védelme, a közélet tisztasága, az ifjúság hazaszeretetre és erkölcsre nevelése.

Keresztény lelkiismereti kötelességünk, hogy mindnyájan részt vegyünk a választásokon. A szavazásra való felkészülés időszakában nem hagyatkozhatunk a politikai szervezetek nagyvonalú ígérgetéseire. Meg kell vizsgálnunk, hogy milyen elveket hangoztattak és milyen magatartást tanúsítottak az elmúlt négy évben egyházunkkal kapcsolatban. Gondolunk elsősorban a fakultatív iskolai hitoktatásra, az egyházi iskolák sorsára és támogatására, az egyház szabad működésének segítésére vagy akadályozására az önkormányzatok részéről.

A Szentatya szerint a vallásszabadság ugyan egy a szabadságjogok között, mégis a tapasztalat szerint ezen mérhető le a többi hitelessége.

Bízunk abban, hogy a választási küzdelem alapvetően etikus lesz, szakmailag és erkölcsileg megfelelő emberek kezébe kerül hazánk és népünk sorsának irányítása.

Budapest, 1994. február hó 4-én

Magyar Katolikus Püspöki Kar


Napi evangelium
Aki értem és az evangéliumért elveszíti életét, megmenti azt.
  Mk 8,34 ? 9,1

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum