English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Csaladjaink.hu
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Virtuális Plébánia
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben


Bevezető a Regina Coeli imádsághoz

Az irgalmasság vasárnapjára[1]
2005. április 3-ra


Drága Testvéreim!

Még ma is hangzik a húsvét dicsőséges Allelujája. Szent János evangéliumának ma olvasott részlete hangsúlyozza, hogy a Föltámadott annak a napnak az estéjén megjelent az apostoloknak és „megmutatta nekik a kezét és az oldalát”,[2] azaz a fájdalmas szenvedés jegyeit, melyek a föltámadás után is eltörölhetetlenül belevésődtek a testébe. E dicsőséges sebhelyek, melyeket nyolc nappal később megérintetett a hitetlen Tamással, kinyilatkoztatják Isten irgalmasságát, aki „annyira szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda érte”.[3] A szeretet e misztériuma áll a mai nap, fehérvasárnap, az isteni irgalmasság vasárnapja liturgiájának középpontjában.

Az emberiségnek - melyet úgy tűnik, olykor megtéveszt és uralma alá hajt a rossz, az önzés és a félelem hatalma - a föltámadott Úr ajándékul kínálja a maga szeretetét, mely megbocsát, kiengesztelődik és újra reményt ad a léleknek. Olyan szeretet ez, amely megtéríti a szíveket és békességet ajándékoz. Mennyire szüksége van a világnak arra, hogy megértse és befogadja az isteni irgalmasságot!

Urunk, aki haláloddal és föltámadásoddal kinyilatkoztatod az Atya szeretetét, hiszünk benned és bizalommal mondjuk neked ma is: „Jézusom, bízom benned, irgalmazz nekünk és az egész világnak!”

Az angyali üdvözlet ünnepe, melyet holnap fogunk ünnepelni, arra indít, hogy Mária szemével szemléljük annak az irgalmas szeretetnek a mérhetetlen misztériumát, mely Krisztus szívéből fakad. Mária segítségével megérthetjük a húsvéti öröm igazi jelentését, mely erre a bizonyosságra támaszkodik: Ő, akit a Szent Szűz a méhében hordozott, szenvedett és meghalt értünk, de valóban föltámadott. Alleluja!

II. János Pál pápa

Jegyzetek:
[1] A Szentatya e sorokat még megírta, de elmondani már nem tudta. Vasárnap délelőtt az érte bemutatott szentmisében Leonardo Sandri érsek, az államtitkár helyettese olvasta föl.
[2] Jn 20,20.
[3] Jn 3,16.


Napi evangelium
Az jut be a mennyek országába, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát.
  Mt 7,21. 24-27

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum