English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

2004Vissza az évszámokhoz

január 6.

A keresztény történelmi egyházak közös nyilatkozatban reagálnak a Tilos Rádióban elhangzott keresztényellenes kijelentés miatt, s a szeretet nevében elutasítják a gyûlöletbeszéd minden formáját.

január 8.

Az ORTT a Magyar Katolikus Rádió indítására létrehozott társaságot nyilvánítja nyertesnek a Petõfi rádió volt középhullámú frekvenciájára kiírt pályázaton. 

január 24.

II. János Pál pápa Szalézi Szent Ferenc ünnepén az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye püspökévé nevezi ki Kiss-Rigó László és Udvardy Gyögy pápai káplánokat.   

február 5.

A pesthidegkúti Sarlós Boldogasszony-templommal szemben álló Pieta-szobrot ismeretlen tettesek meggyalázzák.

február 20.

Gyurcsány Ferenc sportminiszter egy fórumon kijelenti: „Lehet, hogy ez Mária országa, de ahogy látom, Mária a kezét mindenképpen levette róla, és csak mi vagyunk itt, mi tudjuk formálni.” Gyurcsány telefonon elnézést kér e miatt Veres András püspöktõl, az MKPK titkárától.

március 15-21.

A Katolikus Újságírók Nemzetközi Szövetsége (UCIP) „A keresztény újságírók felelõssége szemtõl szemben a lelki elvárásokkal és új szabadságokkal Európában” címmel Dobogókõn tartja tanácsülését és szimpóziumát. 

március 18.

A négy történelmi egyház közös beadványban fordul az Alkotmánybírósághoz az esélyegyenlõségi törvény miatt.

március 17.

Kósáné Kovács Magda MSZP-s képviselõ egy interjúban úgy fogalmaz, hogy a Vatikán „brüsszeli hivatalain… keresztül Prodistul és Strasbourgostul egész Európát le akarja nyúlni és be akarja kebelezni”. 

március 27.

Nagy Szent Gergely halálának 1400. évfordulójára emlékezve Budapesten tudományos konferenciát rendez a MALEZI és az OMCE.

április 7.

II. János Pál pápa a Nagy Szent Gergely Rend Nagykeresztjének Civil Fokozatát adományozza Orbán Viktor volt miniszterelnöknek.  

április 19.

II. János Pál pápa Erdõ Péter bíboros, prímást, esztergom-budapesti érseket az Apostoli Signatura Legfõbb Bíróságának tagjává nevezi ki. 

április 26.

Megkezdi munkáját a Vatikáni-Magyar Vegyesbizottság. A testület meghatározza a vatikáni megállapodásban szabályozott kérdéskörök áttekintésének idõbeli ütemezését. 

április 29.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai ünnepi szentmisét mutatnak be a székesfehérvári székesegyházban európai uniós csatlakozásunk elõestéjén. A fõpásztorok Szent István sírjánál ismételten felajánlják az országot Szűz Máriának, s hangsúlyozzák, hogy Krisztus Európa reménye. 

május 21-23.

Mariazellben nyolc ország zarándokainak részvételével, ünnepélyes szentmisével zárul a Közép-európai Katolikus Találkozó.

május 26-31.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Hitoktatási Bizottsága a Hotel Agro-ban rendezi meg az Európai Kateketikai Csoport nemzetközi konferenciáját. 

május 30.

Megkezdi országos adását a Magyar Katolikus Rádió.  

június 2.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozatot ad ki, amelyben a június 13-ai EP-választásokon való részvételre buzdít.

június 25.

„A vértanúság helye” címmel állandó kiállítás nyílik a győri püspökvár pincéjében, ahol 1945-ben orosz katonák halálosan megsebesítették Apor Vilmos püspököt.

augusztus 4.

Az SZDSZ közleményben bírálja a nõk társadalmi és egyházi helyzetét elemzõ pápai körlevelet. Veres András püspök rámutat: szemben az SZDSZ állításával, a körlevél a férfi és a nõ jogi esélyegyenlõségét mondja ki. 

szeptember 10.

A váci székesegyházban szentmisével, majd tanévnyitó ünnepséggel kezdõdik meg a korábban Zsámbékon működõ Apor Vilmos Katolikus Főiskola új tanéve.

szeptember 12.

Keresztes Szilárd hajdúdorogi megyéspüspök jubileumi évet hirdet Máriapócson a kegykép harmadik könnyezésének 100. évfordulóján. 

szeptember 25.

Juliusz Janusz apostoli  nuncius mutat be szentmisét az Egri Főegyházmegye alapításának ezredik évfordulóján Egerben. A szentbeszédet Erdő Péter bíboros mondja.

szeptember
28-30.

„Állam és egyház” címmel szervez konferenciát a Miniszterelnöki Hivatal Egyházi Kapcsolatok Államtitkársága az Országház felsõházi termében. 

október 3.

II. János Pál pápa ünnepi szentmise keretében boldoggá avatja – többek között – IV. Károly osztrák császárt és magyar királyt a Szent Péter téren

október 9.

A krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika magyar kápolnáját Erdő Péter bíboros szenteli fel. Az ünnepi eseményen ötezer magyar zarándok vesz részt. A magyar kápolna a Szentek Közössége nevet viseli.     

október 20.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Szlovák Katolikus Püspöki Konferencia tagjai Esztergomban találkoznak és kölcsönösen tájékoztatják egymást lelkipásztori munkájukról.

október 21.

Az MKPK székházában Veres András püspök, a testület titkára közli: a 2005. évi költségvetési törvénytervezetben foglaltak súlyosan hátrányos helyzetbe hozzák az egyházi iskolákban tanuló diákokat és családjaikat. 

november 5.

Az iskolafenntartó egyházak nyílt levélben tiltakoznak a kormány 2005. évi törvényjavaslatának azon pontjai ellen, amelyek az egyházi iskolák ellehetetlenülését eredményezik. A parlamentben Semjén Zsolt (Fidesz) szólal fel az egyházi iskolák védelmében a diszkriminatív elképzelésekkel szemben.

november 9.

Veres András püspök a városligeti irodaépületben találkozik a katolikus iskolák igazgatóival. Döntés születik arról: amíg nem rendezõdik megnyugtatóan az egyházi iskolák finanszírozása, a katolikus iskolák kápolnáiban közösen imádkoznak a pedagógusok és a gyerekek.    

november 12.

„A vallásosság megjelenése a médiában” címmel tart konferenciát a Fővárosi Közgyűlés Kisebbségi, Emberi Jogi és Vallásügyi Bizottsága. 

november 15.

Hiller István kulturális miniszter, az MSZP elnöke fogadja a történelmi egyházak vezetõit és ígéretet tesz a vitás kérdések megnyugtató rendezésére.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívással fordul a katolikus hívõkhöz, kérve õket: vegyenek részt a december 5-i, kettõs állampolgárságról szóló népszavazáson és szavazzanak igennel.

november 22.

Az MTV-ben durva cenzúra sújtja a katolikus és református műsorokat a kettős állampolgárságról szóló nyilatkozatuk kapcsán. Az ORTT  helyt ad az egyházak panaszának.

december 13.

Az MKPK tagjai a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kudarca után is szükségesnek tartják, hogy az országhatárainkon túliak is megkapják a magyar állampolgárságot, ezért azt kérik a Parlamenttől, hogy a legrövidebb úton teremtsék meg ennek jogi feltételeit.

december 14.

Többezer ember vesz részt a Budai Margitosok Baráti Társaságának az Oktatási Minisztérium elõtt rendezett békés demonstrációján, hogy kifejezze aggódását és tiltakozását az egyházi iskolák finanszírozásának csökkentése miatt. A parlament csak részben teljesíti az egyházi iskolák jogos kéréseit.

december 17.

Engesztelõ tanúságtételre kerül sor a budapesti Szent István-bazilika elõtt a keresztény történelmi egyházak részvételével a magyarság egysége mellett.

december 18.

II. János Pál pápa a Vatikánban fogadja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki rendkívül keményen bírálja a Magyar Katolikus Egyház közügyekben hangoztatott állásfoglalásait. Azt állítja, a Vatikán egyetértett vele. Veres András püspök válaszul közli: az egyház a zsinat szellemében nyilvánít véleményt közérdekû kérdésekben.  

december 21.

A Magyarországi Apostoli Nunciatúra közleményt ad ki, amely szerint – szemben Gyurcsány Ferenc kormányfő december 18-i állításával – a vatikáni látogatáson a Szentszék megállapította: a magyar püspökök jó állampolgárokként csak aggodalmuknak adtak hangot a közjóért, és a Szentszék kiállt mellettük. Sodano bíboros megdöbbenését fejezte ki, hogy a magyar kormány nem tartja be az 1997-ben kötött vatikáni–magyar megállapodást.    

Vissza az évszámokhoz


Napi evangelium
Az okos ember a házát sziklára építette.
  Mt 7,24-29

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum