Október 1. és 31. között kerül megrendezésre a Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat (Frissítve!)
2014. október 1. szerda 10:03


Az előző években egy hétig tartó Katolikus Kultúra Napjai programsorozat idén egész október hónapra kiterjedő Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozattá bővül. A programokkal, amelyek a magyar katolikus költők istenes verseivel foglalkoznak, a Püspöki Konferencia a magyarság katolikus kulturális értékeire kívánja felhívni a figyelmet. Ehhez kapcsolódóan az egyházmegyék szervezésében sokféle eseménybe kapcsolódhatnak be az érdeklődők, amelyekről egyházmegyénkénti bontásban az alábbiakban tájékozódhatnak.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Október 21-én, kedden, 10 órától Debrecenben a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban megrendezik a Sík Sándor egyházmegyei szavaló- és rajzversenyt. A versenyen részt vehetnek az egyházmegyei katolikus iskolák diákjai három korcsoportban, intézményenként 2-2 fővel. Egy kötelező és egy szabadon választott verset kell előadniuk a diákoknak. A házi versenyek megrendezése az iskolákban történik (határidő: 2014. október 15.), a döntő a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban lesz. A rajzversenyen a feladat két kijelölt és egy szabadon választható vers illusztrálása. A nap záróeseménye, a Sík Sándor-est 19 órakor kezdődik.

 

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

A Budapest-Esztergomi Főegyházmegye Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) által fenntartott iskolák az alábbi programokkal kapcsolódnak a Magyar Katolikus Kulturális Hetekhez.

Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola (1161 Budapest, Béla u. 23.)

Október 3-án, pénteken 15 órától iskolai őszi vásárt tartanak egyházi könyvkiadók bevonásával.

Október 18-án, szombaton sportnap, játékos vetélkedő lesz – irodalmi kvíz, kirakós játék, versfelismerés a magyar irodalom istenes verseiből.

Október 1. és 22. között 2014 percnyi önkéntes versfelolvasást tartanak a könyvtárban a gyerekek, szülők és pedagógusok bevonásával. Egy alkalommal Lackfi János költő rendhagyó irodalomórát tart.

Szent András Katolikus Általános Iskola (2000 Szentendre, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.)

Október 13. és 17. között Tematikus séta címmel az iskolában a kápolnából a könyvtárba vezető úton különböző helyeken megállva verseket és imádságokat szavalnak Pósa Lajos (alsó tagozatosok), illetve Sík Sándor (felső tagozatosok) műveiből.

Október 17-én, pénteken az iskolában könyvbemutató és könyvvásár lesz a Szent István Társulat kiadványaiból.

Októbertől 2015 márciusáig tart az iskolai rajzpályázat, melynek témája a Mária-ábrázolás magyar költők verseiben. Eredményhirdetés jövő év áprilisában. Az iskolában későbbi időpontban kerül sor a versmondó versenyre magyar költők istenes verseiből.

Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium (1015 Budapest, Szabó Ilonka u. 2–4.)

Október 13-án, hétfőn 16.30 és 18.30 óra között a gimnázium dísztermében irodalmi kávéház nyílik, melynek témája: magyar katolikus költők a 20. században. Felolvasóestet tartanak a Katolikus költők antológiájából (Éghajlat, 2010).


Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium (1038 Budapest, Templom u. 5.)

Október 20–22-ig látogatható a magyar költők istenes verseiből összeállított verskiállítás. A tanulók egy szabadon választott vagy tanáraiktól kapott verset illusztrálnak, majd a rajzokat a versekkel együtt kihelyezik az intézmény folyosóira.

Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola (1043 Budapest, Tanoda tér 6.)

Október 18-án, szombaton családos zarándoklat indul Esztergomba, ahol előadást hallgatnak meg magyar költők máriás verseiről, és a diákok részt vehetnek az istenes versekkel kapcsolatos kutatómunkában.


Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda

November 5-én, szerdán kerekasztal-beszélgetést tartanak a hívekkel. A hit éltető ereje címmel. Meghívott vendég: Jelenits István, a beszélgetés moderátora: Süveges Gergő.

November 13-án, csütörtökön Lackfi János rendhagyó irodalomórát tart a 7–8. osztályosok számára a magyar nyelv napja alkalmából.

Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola

November 28-án, pénteken vers- és prózamondó versenyt rendeznek.

 

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (1016 Budapest, Krisztina tér 4.)

Október 21-én, kedden 17 órakor kerekasztal-beszélgetés tartanak A tanulás, mint a test és a lélek imája, az életszentség útja címmel Barsi Balázs, Pilinszky János és Simone Weil gondolatai alapján. A beszélgetést Kautnik András mentálhigiénés szakember vezeti.

Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (1173 Budapest, Pesti út 84.)

Október 20-án, hétfőn 12 órától Istenes versmondó versenyt rendeznek a 7-12. évfolyamos diákok számára.

Az iskola tanulói író-olvasó találkozót szerveznek Lackfi János vezetésével. (Időpont egyeztetés folyamatban).


Győri Egyházmegye

Október 16-án, csütörtökön 15 órakor Edith Stein-emlékkiállítás nyílik Győrben a Zichy Ferenc Látogatóközpontban (Káptalandomb 11.). A meghívott vendégek között jelen lesz Ternyák Csaba egri érsek és Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.Kapuváron október hónap folyamán a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvodában gazdag program kínálkozik a diákok számára. Az óvodai foglalkozások közül néhány: egy-egy bibliai történet dramatizálása, feldolgozása, „vándorbiblia” október hónapban minden csoportban. Otthon készített rózsafüzérekből kiállítást állítanak össze, a kedvenc bibliai történetekből rajzkiállítás nyílik. A kisiskolások (3–4. osztály) számára versmondóversenyt hirdetnek, a 8. osztályos tanulók előadásában istenes verseket hallgathatnak meg az érdeklődők.

Október 16-án, szerdán 14 órakor Csornán a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskolában az alsó tagozatosok számára rajzversenyt tartanak. Egy katolikus költő kijelölt versének illusztrációja lesz a feladat. Évfolyamonként a legjobb két alkotás készítői tárgyjutalmat kapnak, valamint a rajzokból kiállítás nyílik a zsibongóban.
Az iskola könyvtárában 14 órától a nagyobbak (4-6. évfolyam) részt vehetnek a katolikus költők verseiből összeállított versmondó versenyen. A magyar tanárok alkotta zsűri a legjobb három versmondót tárgyjutalomban részesíti, az első helyezett a verset a díjkiosztón is elszavalja. A felsősök (7-8. évfolyam) egy szabadon választott katolikus költő életéről, műveiről készített prezentációval készülnek erre a napra, a legjobb három alkotás készítői szintén tárgyjutalomban részesülnek. Az első helyezett munkáját a díjkiosztón levetítik. A versenyek értékelésére és a díjkiosztó ünnepségre október 18-án kerül sor, melyet az iskola liturgikus terén rendeznek meg.

Október 18-án, szombaton 10 órától Komáromban a Szent Imre Római Katolikus Általános iskola és Óvodában Istenes versfolyam címmel felolvasó délelőttöt tartanak, ahol plébános atyák, tanárok, óvónők és 8. osztályos diákok olvassák fel, illetve szavalják el kedvenc istenes verseiket, kifejtve gondolataikat a költeményekről. Ez idő alatt az alsó tagozatos diákok bibliai témájú rajzpályázaton vesznek részt, amelynek nyertes pályamunkáit iskolánk folyosóján megtekinthetik az érdeklődők.

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Október 1-jén, szerdán időszaki kiállítás nyílik a Kalocsai Érseki Kincstárban (Katona István Ház, 6300 Kalocsa, Hunyadi u. 2.) És gyújtsuk meg a mécsest, a belülvalók mécsét... Egyházi fényforrásaink címmel. A művészi kivitelű, gazdagon díszített daraboktól kezdve az egyszerűbb, szerényebb kivitelű tárgyakig sokféle világításra használt eszközt és egy gyertyaöntő műhely berendezését tekinthetik meg az érdeklődők.

Október 25-én, szombaton Kiskunhalason a felújított alsóvárosi római katolikus templomban, majd a plébánia közösségi házában (6400 Kiskunhalas, Szent Imre u. 14.) egész napos rendezvényt tartanak. A színes program során a zene és költészet gyöngyszemeiből válogatnak. Az érdeklődők meghallgathatják a katolikus magyar költők istenes verseiből összeállított válogatást, majd a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Pedagógus Kórusának koncertjét. Az orgonadarabokat Kovács Mihály kántor-karnagy játssza.

 

Miskolci Apostoli Exarchátus

Október 13-án, hétfőn 10 órakor Sátoraljaújhely-Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában (Kazinczy utca 275.) kiállításlátogatást és múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak a sárospataki Örömhírvétel Óvoda óvodásainak szervezett foglalkozás keretében.

Október 15-én, szerdán rajzpályázaton vesznek részt a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde (Miskolc, Szentpéteri kapu 72–76.) óvodásai, akik Kányádi Sándor versei alapján készítenek rajzokat.

Október 16-án, csütörtökön kulturális napot tartanak a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában (Edelény, Borsodi út 36/b.) Rajzpályázatot, versmondó versenyt, versíró pályázatot és könyvvásárt szerveznek az intézményben.

Október 20-án, hétfőn délután irodalmi estet rendeznek a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskolában (Miskolc, Jászi Oszkár utca 1.) Halál és feltámadás címmel.

Október 22-én, szerdán 9.30 órától katolikus költők istenes verseiből versmondó versenyt hirdetnek a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskolában (Miskolc, Jászi Oszkár utca 1.) a Miskolci Apostoli Exarchátus görögkatolikus középiskolásai számára. 


Pannonhalmi Főapátság

Október 12-én, vasárnap 18 órakor a pannonhalmi bazilikában Hajnali 3 címmel Varga Mihály bencés szerzetes felolvasóestjére és a Voces Aequales együttes koncertjére kerül sor. Ezen az estén átszövi egymást a négyszáz évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző, Carlo Gesualdo ritkán hallható, megrázó zenéje és Varga Mátyás legutóbbi – Gesualdo emlékének ajánlott – kötetének világa. Varga Mátyás kötetével 2013-ban elnyerte a Déry Tibor-díjat. Az előadás időtartama: kb. 70 perc. 


Pécsi Egyházmegye

A Pécsi Egyházmegye színes programsorozattal várja egész októberben a katolikus kultúra iránt érdeklődőket. Lesznek előadások, koncertek, konferenciák, kiállítások a hónap folyamán. Az előadások különböző témakörökben hangzanak el:

Október 7-én, kedden 18 órakor Pécsett a Dóm-kőtárban (Káptalan u. 8) Kovács Gusztáv teológus előadást tart Dr. House és a bioetika címmel.

Október 9-én, csütörtökön 17 órakor Pécsett a KincsTárban (egykori kanonoki palota, Káptalan utca 6.) Janus Pannonius-műhelykonferenciára és könyvbemutatóra kerül sor.

Október 12-én, vasárnap 19 órakor Pécsett a Kodály Központban (Breuer Marcell sétány 4.) egyházmegyei koncertet hallgathatnak meg az érdeklődők.

Október 15–én, szerdán 18 órakor Pécsett a Dóm-kőtárban (Káptalan u. 8) Kereszténység és kortárs magyar irodalom címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak.

Október 16. és 17. között két napos konferenciát szerveznek Pécsett a Dóm-kőtárban (Káptalan u. 8) „Új könyvtár virul itt, tele rendbe rakott tudománnyal.” címmel.

Október 18. és 2015. február 8. között tekinthető meg Pécsett a Modern Magyar Képtárban (Papnövelde u. 5.) Pálosaink, a fehér barátok című kiállítás, melyet Áder János köztársasági elnök ünnepi beszéde nyit meg.

Október 20-án, hétfőn 15 órakor Pécsett a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában Sárosi István A rabbi, a pápa és a sátán című könyvének bemutatójára és irodalmi beszélgetésre várják az érdeklődőket.

Október 21-én, kedden 18 órakor Pécsett a Dóm-kőtárban (Káptalan u. 8) Varga Ferenc szobrászművész előadást tart Művészet Krisztusban címmel.

Október 27-én, hétfőn 17 órakor Pécsett a Dóm-kőtárban (Káptalan u. 8) Udvardy György pécsi megyéspüspök megnyitja Az üdvösség titkai: A velencei Szent Márk bazilika mozaikjai című kiállítást.

Október 28-án, kedden 18 órakor Pécsett a Dóm- kőtárban (Káptalan u. 8) Kling László képzőművész előadást tart Kereszténység és filmművészet címmel.

Október 31-én, pénteken 19 órakor a pécsi Kodály Központban (Breuer Marcell sétány 4.) a Pannon Filharmonikusok koncertje hallgatható meg Requiem - Hangverseny az elhunytak emlékére címmel.

 

Székesfehérvári Egyházmegye

Október 18-án, szombaton 15 és 18 óra között a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban (Városház tér 4.) Fess kertet! – bibliai papírnövények a múzeumban címmel várják a családi napra a gyerekeket és a felnőtteket.

Október 25-én, szombaton 9.30 órától délután 15.30-ig tudományos konferenciát tartanak a Szent István Művelődési Házban (Liszt Ferenc u. 1.) Szent László és Székesfehérvár címmel. A konferenciára előzetes regisztráció szükséges.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban A szentek titka címmel kiállítás tekinthető meg egész október hónapban, keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

Október 3. és 30. között Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Házban (Liszt Ferenc u. 1.) a következő programok várják az érdeklődőket:

Október 3-án, szombaton A Parnasszus kortárs apostolai címmel irodalmi estre várja az érdeklődőket Lackfi János író, költő, akinek vendége lesz Dresch Mihály jazz- és népzenész.

Október 3-án, szombaton 18 órakor kerül sor a Szent István-teremben a II. Egyházmegyei Ki mit tud? gálájára.

Október 11-én, szombaton 10 és 18 óra között nyílt napra várják a családosokat. A 40 éves Cimbora mesejátszóház szórakoztatja a gyerekeket 10 és 17 óra között, lesznek ügyességi és logikai játékok, babajátszóház piciknek. Ezt követően kamarakoncertre kerül sor a MOL tehetségtámogató programja nyerteseinek közreműködésével. Fellépők: Érdi Tamás (zongora), Nemes Réka (fuvola), Stark János Mátyás (hegedű), Virág Mátyás (cselló), Kovács Gergely (zongora), Radnóti Róza (zongora). 17 órakor Légy a Cimboránk! címmel interaktív verskoncert hallható Korhecz Imola és Baraczka Gergely közreműködésével.

Október 13-án, hétfőn 17.30-kor irodalmi kerekasztal-beszélgetés kezdődik Sebők Melinda irodalomtörténész vezetésével, melyen előadást tart Sipos Lajos, a PPKE BTK professor emeritusa Pilinszky az oktatásban; Horváth Csaba, a KRE BTK tanszékvezető egyetemi docense Pilinszky továbbélése a kortárs költészetben; illetve Kovács Péter Barnabás művészettörténész Pilinszky fehérvári éveiről címmel.

Október 18-án, szombaton 15.30-tól idegenvezetéssel egybekötött templomi sétára invitálják az érdeklődőket a belvárosban. Este koncert várja a zene kedvelőit Székesfehérváron, a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban (Székesfehérvár, Petőfi Sándor u. 2.), közreműködik a MusiColore Énekegyüttes, hegedűn játszik Soós Anna.

 

Szombathelyi Egyházmegye

Október 1-jén, szerdán 14 órától Szombathelyen, az egyházmegyei kincstárban a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozatot Veres András megyéspüspök nyitja meg, a vendégeket Englert Zsolt igazgató köszönti. Közreműködik a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium kamarakórusa, verset mondanak: Baumgartner Zsófi, Csárdi Csenge, Rátkai Bálint. Október 1-jétől a Brenner János Általános Iskolában (Szombathely, Hollán Ernő utca 8.) időszaki kiállítás látható Finta Sándor emlékére címmel, melyet Császár Ernő, Finta Sándor unokája nyit meg.

Október 3-án, pénteken 16.30 órától a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban (Szombathely, Berzsenyi tér 3.) Seuso kincse és Pannonia címmel előadást tart dr. Tóth Endre régész, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főosztályvezetője, a PPKE régészeti tanszékének tanára.

Október 9-én, csütörtökön 17 órától a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban (Szombathely, Berzsenyi tér 3.) „Istenhez hanyatló árnyék”. Válogatás XX. századi vallásos versekből címmel Szauer Ágoston középiskolai tanár mutatja be a korszak istenes líráját.

Október 11-én, szombaton 9.30 órától Celldömölkön (József Attila u. 1.), a Szent Benedek Katolikus Általános Iskolában katolikus családi napot tartanak. Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes előadása, Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművész házaspár tanúságtétele és négykezes előadása, a Harmat Kiadó könyv- és folyóirat-bemutatója, kézművesfoglalkozások és a diákok műsora várja az érdeklődőket.

Október 14-én, kedden 8 és 14 óra között a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban (Szombathely, Berzsenyi tér 3.) Ahol a kövek beszélnek címmel műhelymunka-rajzfoglalkozást tartanak a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium művészeti tagozatos diákjainak részvételével.

Október 15-én, szerdán 17.30-kor Vasváron a domonkos kolostorban (Vasvár, Kossuth Lajos u. 1.) Daniel Estivill Kisléghi Nagy Ádám, a szent festője című könyvének bemutatójára kerül sor, a vendégeket köszönti: Zágorhidi Czigány Balázs, a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány titkára, a könyvet méltatja és a festőművésszel beszélget: Zsámbéky Monika művészettörténész.

Október 18-án, szombaton 18 órakor Szombathelyen a Jézus Szíve plébániatemplomban (Hunyadi János u. 55.) Jerzy Popiełuszko lengyel mártír pap halálának évfordulóján szentmisét mutat be Fekete Szabolcs Benedek szentkirály-szőllősi plébános. Ezt követően az altemplomban előadást tart Csehi József, a Rákóczi Szövetség Szombathelyi Szervezetének elnöke a Jerzy Popiełuszkóról szóló könyvről.

Október 20-án, hétfőn 17 órakor a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban (Szombathely, Berzsenyi tér 3.) élménybeszámolót tart Németh Norbert egyetemi lelkész a Camino de Santiagóról (a Szent Jakab-útról). Az érdeklődők egy nemrég hazatért zarándok szemével, szívével „járhatják végig” a Camino Frances-t. Az útra készülőknek kedvcsináló, az utat már megjártaknak nosztalgia és emlékezés.

Október 22-én, szerdán Sárváron a Szent László Katolikus Általános Iskolában (Sárvár, Dózsa György u. 28.) Abai Imre plébánosra, az 1956-os forradalom sárvári eseményeinek központi alakjára emlékeznek az iskola Abai-termében Verses kihívás címmel interaktív irodalmi játékkal, rendhagyó irodalomórával (október hónapban folyamatosan). Könyvkiállítás és iskolai énekkari koncert fogadja a látogatókat.

Október 24-én, pénteken 14 órától a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban (Szombathely, Berzsenyi tér 3.) kerekasztal-beszélgetésre kerül sor A Szent Márton-kutatások legújabb eredményei címmel. A meghívottakat köszönti: Simon Katalin gyűjteményvezető. A beszélgetés résztvevői: Veres András megyéspüspök, Aigner Géza, Kiss Gábor, Melega Miklós, Tóth Endre, Zágorhidi Czigány Balázs, Zsámbéky Monika, Feiszt György, Horváth József, Marosfalvi Antal, Orbán Róbert, Schauermann János, Takács László.

Október 29-én, szerdán 18 órától Szombathelyen, a Szent Márton-templomban (Szent Márton u. 40.) orgonaestet hallhatnak Pem László székesegyházi karnagy, egyházmegyei zeneigazgató közreműködésével.

Október 29-én, szerdán 16.30-tól 17.30-ig Csehimindszenten, a Mindszenty-emlékházban rendhagyó felolvasóórára kerül sor. Az összeállítás Mindszenty József bíboros könyveire és emlékirataira fókuszál. Közreműködnek a helyi iskola pedagógusai, diákjai, valamint a bíboros leszármazottai. Ezt követően a művelődési házban 18 órakor szentségimádás, 19 órakor szentmise lesz, 20 órakor pedig a Mindszenty-szoborhoz vezető fáklyás körmenet zárja a napot.

November 5-én, szerdán Jánosházán a vers- és prózaíró pályázat eredményhirdetésére kerül sor a Szent Imre Általános Iskolában (Ady Endre u. 14.).

 

Veszprémi Főegyházmegye

Október 9-én, csütörtökön 17 órakor a Magyar Katolikus Kulturális Hetek megnyitó rendezvényén Veszprémben a Szaléziánumban (8200 Veszprém, Vár u. 31.) Márfi Gyula érsek magyar költők istenes verseiről tart előadást.

Október 16-án, csütörtökön 17 órától a Szaléziánum Ars sacra – Sacra liturgia című kiállításához kapcsolódva Cséry Gergő plébános tart előadást.

Október 17-én, pénteken Tóth Tihamér-est hallható a Mária Rádióban – fiataloktól fiataloknak.

Október 24–25-én 14 órától 17 óráig könyvvásár és gyerekprogramok várják a kicsiket és a nagyokat a Szaléziánumban.

Október 25-én, szombaton 16 órakor Énekek éneke címmel felolvasóestet tartanak házasoktól házasoknak a Szaléziánumban, illetve drámapedagógiai foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők.

Október 30-án, csütörtökön 17 órától Ebele Ferenc nyugalmazott magyarpolányi plébános előadása hallgatható meg József Attila istenes verseiről.

November 8-án, szombaton a Padányi-iskolában Veszprémben főegyházmegyei vers- és prózamondó versenyre kerül sor.