English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Jézus Kistestvérei férfi kongregáció


Jézus Kistestvéreinek közösségei boldog Charles de Foucauld (1858-1916), Károly testvér lelkiségéből táplálkozik.

Hervé JANSON a jelenlegi
prior és René Voillaume, az alapító1886-ban történt megtérése után Károly testvér a trappista rendben majd önálló életformában, papként követte a szegény Jézust Algériában, a tuareg nép között élve, megosztva velük életkörülményeiket. Tamanrassetben bekövetkezett halála után 15 évvel, 1933-ban Párizsban született meg az első testvéri közösség René Voillaume vezetésével, majd Algériába mentek, hogy ott szemlélődő életet éljenek az emberek között.

Később visszatértek Franciaországba, ahol 1947-től munkás-fraternitásokban éltek 2-4 fős kis közösségekben. A fraternitások életének célja, hogy kövessék Jézust Charles de Foucauld nyomán, újra élve életét. Felfedezték, hogy e lelkiség nyomán hitelesen élhetik szemlélődő életüket a hétköznapi élet valóságai közepette is. Amikor az emberekkel találkoznak, akkor bennük Jézussal találkoznak, kontemplatív életet élhetnek az emberek között, a "tömeg szívében" is, ahogy René Voillame összegyűjtött írásainak címe is jelzi. Károly testvér lelkiségéből azóta 19 féle szerzetesi közösség ill. lelkiségi csoport alakult világszerte, melyek között az egyik legelső a Jézus Kistestvérei szerzetesi közösség.

Károly testvér és a fraternitások lelkiségének jellemzője, hogy Jézus rejtett, názáreti életét szeretnék élni az emberek között, bensőséges barátságban Jézussal és osztozva életükben azokkal az emberekkel, akiknek nincs nevük vagy befolyásuk a világban.

Nem szavukkal vagy apostoli szolgálatokkal hirdetik az evangéliumot, hanem életükkel, emberi kapcsolataikkal és a környezetük életében való részvételükkel. A fraternitások kápolnájában töltött adorációk és csendes imádságok által vannak jelen szemlélődő módon a világban.

A fraternitások elsősorban testvérekből állnak, de vannak köztük pap kistestvérek is, akik a közösségek eucharisztikus szolgálatát látják el. A szerzetesi hármas fogadalommal kötelezik el magukat Jézusnak, Károly testvér írásai és a rend Konstitúciói alapján. Mindennapjaikban megosztják környezetük hétköznapi életkörülményeit, örömeit és gondjait.

Életükben különleges helyet foglal el az Eucharisztia, a szentségimádás és a bensőséges imakapcsolat Jézussal. Ez az alapja annak, hogy a munkahelyen, a lakónegyedben, a házban is, mindenkiben Vele találkozhassanak. Azonban életritmusukban rendszeres sivatagi idők is vannak: naponta egy óra, hetente fél nap, havonta egy hétvége csendes elvonulás, remeteség egy másik helyen ill. évente egy hét lelkigyakorlat.

Életük másik jelentős része munkával telik. Gyakran vállalnak egyszerű munkákat gyárban, üzemben, kikötőben, műhelyekben, de megtalálhatók a földművesek, útépítők vagy betegápolók között is. Van, aki takarítást, gépházkezelést vagy kertészeti munkát vállal. Egy törekvés vezérli a testvéreket: kerüljenek közel azokhoz, akik távol vannak az Egyház szokásos missziós területeiről. Ott lehessenek, ahol az Egyház nem annyira látható, ahol elutasítják Jézust, azok közt, akik más vallásúak, közömbösek vagy ellenállók a vallással szemben. A kistestvérek a szeretet apostolkodásával vannak jelen immár minden földrészen mintegy 240-en, 120 fraternitásban 36 nemzetből, 45 országban.

Magyarországon Biatorbágyon él egy pap kistestvér, aki a zágrábi közösséghez tartozik és egy kerámia műhelyben dolgozik sérült fiatalokkal. Ő 1968-ban, a börtönből való szabadulása után talált kapcsolatot a közösséggel a Magyarországon akkor már létező Jézus Kistestvérei Női Közösségen keresztül. Őt megismerve több barát és érdeklődő nyitott erre a lelkiségre, esetleg keresve a közösségi élet lehetőségét is.

Károly testvér lelkiségében egy papi csoport is alakult, elsősorban egri egyházmegyés papokból. Továbbá a Budapest-Farkasréti plébánián egy világi közösség is ehhez a lelkiséghez tartozik, kapcsolatban külföldi hasonló közösségekkel.

Egyházjogi státusza: pápai jogú laikus szerzetesi intézmény

A Jézus Kistestvérei férfi szerzetes kongregáció
priorja és központi fraternitása:

Hervé JANSON
Fraternité Générale des Petits Freres de Jésus
26, rue Théodore Bekaert
B-1070 BRUXELLES
BELGIQUE
Tel: +32.2.522 25 03

A rend magyarországi tagja:
Hagyó József PFJ (Elhunyt 2015. 02. 06-án)
2051 Biatorbágy
Boldog Gizella u. 1.
Tel: 23/ 530-550 /123-as mellék

Kapcsolattartó:
Medgyessy László Emmánuel - 30/610-8295
E-mail: medgyessylaszlogmail.com
Napi evangelium
Az jut be a mennyek országába, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát.
  Mt 7,21. 24-27

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum