English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Jó Pásztor Nővérek Kongregációja

Jó Pásztor Nővérek Rendje
Congrégation du Bon Pasteur

A Jó Pásztor Nővérek Rendjét 1835-ben alapította Pelletier Mária Eufrázia, Franciaországban, akit 1940-ben szentté avattak. Ő megtapasztalta a Jó Pásztor féltő és szerető gondoskodását. Szíve mélyéből vágyott arra, hogy Krisztus megváltói művének részese legyen, és ez a vágya a kereszt iránti szeretetében és a lelkek üdvösségére irányuló buzgóságában meg is valósult. Minden emberben Isten képmását tisztelte, és ezzel példát adott nővéreinek arra, hogyan kell Krisztushoz hasonlóan megértéssel lenni az emberi gyengeség iránt.

Lelki életének és erejének forrása az Oltáriszentség volt. Azért gyakran azt mondta: "Az Eucharisztia ez a legszentebb szentség, ami létezik. A Szentség a mi életünk, a mi szerelmünk; a Szentség imádásunk legfőbb tárgya; ő a mi vigaszunk, a mi drága kincsünk".

A Jó Pásztor nővérek lelkiségének középpontja Krisztus személye. Bárhol vannak, ők a Jó Pásztor irgalmas szeretetének jelei. Megőrizve a karizma eredetiségét, sokrétűen fejezik ki azáltal, hogy konkrét választ adnak olyan problémákra, mint a családok szétesése, az etikai értékek kiforgatása, a prostitúció érdekében végzett nő- és gyermek kereskedelem, a drogfüggőség, az elszegényedés és a marginalizálódás képében jelentkező társadalmi igazságtalanság és a külföldi adósság. Megbecsülik, védik az életet minden állapotban és óvják a környezetet.

Mi a vonzó ebben a karizmában? Az irgalom és kiengesztelődés, hogy mindenki Isten gyermeke, és létezik az értünk aggódó, akinek szíve megremeg, ha a bűn megsebez bennünket, hogy mindig van visszatalálás az Istenhez, aki mint atyja a tékozló fiát, visszavár, magához ölel.

Magyarországon az első Jó Pásztor Nővérek 1892-ben telepedtek meg Óbudán. Később Ikerváron és Kecskeméten nyitottak házat. 1950-ben feloszlatták a szerzetesrendeket, 180 nővérnek kellett elhagynia rendi otthonát. A házakat elkobozta a magyar állam. A nővérek szétszóratásban éltek. Mindenki munkát, lakást keresett, az időseket, pedig elhelyezték Szeretetotthonokba. A nővérek nagyon összetartottak, sokszor találkoztak titokban és ápolták a közösség szellemét. 1990-ben kezdhettek újra közösségi életet és apostoli szolgálatot.

Ma Magyarországon a Rendnek kettő közössége van: egy Budapesten és egy Gyöngyösorosziban. Óbudán kettő Anyaotthonban dolgoznak, ahol mindegyikben 40 - 40 fő részére biztosít férőhelyet másfél évi itt tartózkodásra; és Gyöngyösorosziban egy Cigány Szociális Központban, ahol napközi otthonos foglalkoztatást biztosítanak a lányoknak.

A Jó Pásztor Nővérek Rendje három különböző formában éli meg ugyanazt a karizmát.
1. Szemlélődő Nővérek
2. Apostoli munkát végző Nővérek
3. Világi munkatársak


Ma a világon több mint 4500 Jó Pásztor Nővér él, 71 országában; és hogy hányan élnek a rend világi tagjaiként ebben a lelkiségben, az megszámolhatatlan.

Egyházjogi státusza: pápai jogú női szerzetes intézmény.
A közösség jogi személy.

A közösség nemzetközi központja:
Lawlor Brigid, Supériure Général
Cím: Via Raffaello Sardiello, 20; 00165 Roma; Olaszország
Tel: 0039+(6)6641-85-45> fax: 0039+(6)6641-8864

A közösség magyar központja:
Jó Pásztor Nővérek
Dutra Maria de Lurdes, rendi főnöknő
Cím: 1032 Budapest, Zápor u.50.
Tel: (1)250-3945; fax: (1)250-3946
E-mail: postmasterjopasztor.axelero.net
Napi evangelium
Méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére.
  Mt 5,20-26

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum