English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Segítő Szűz Mária Leányai Don Bosco Nővérek

Segítő Szűz Mária Leányai DON BOSCO NŐVÉREK
Figlie di Maria Ausiliatrice
FMA

A közösség hivatása: tanító-nevelő.

A rendet 1872-ben Don Bosco és Mária Dominika Mazzarello alapította észak Olaszországban Morneseben (Alexandria). X. Piusz pápa jóváhagyásával a intézmény 1911-ben pápai jogú lett. Az intézmény apostoli célja: az anyagi vagy lelki szükségben lévő leány ifjúság keresztény nevelése.
Hivatásuk jellegzetes vonása az Egyházban a Megelőző Nevelési Módszer. Nevelői jelenlét, amely a meggyőzéssel, a szeretet erejével és a Szentlélekkel együttműködve segíti növekedni Krisztust a fiatalok szívében.

A nevelés számos eszközét igénybe veszik: az óvodától az egyetemig minden iskola típusban tanítanak nővérek, oratóriumokat és ifjúsági központokat tartanak fenn. A szabad idő hasznos eltöltésére különböző egyesületeket, sport, kulturális, turista programokat szerveznek. Fiatalok számára könyveket, folyóiratokat írnak és adnak ki, a katekézisben felhasználható segédeszközeik tárát (írott, képes, audiovizuális) szüntelenül gyarapítják. A missziókban egészségügyi, szociális és karitatív tevékenységet is folytatnak.

A közösség a Szalézi Család élő tagja, amely a történelemben különböző formákban valósítja meg Don Bosco lelkületét és küldetését, kifejezve ennek örök újdonságát. Olyan szerzetesrend, amely egészen Máriáé. Don Bosco a Keresztények Segítsége iránti hálája "élő emlékművének" akarta a rendet, s arra kérte a nővéreket, hogy legyenek az ő tartós "köszönete" az idők folyamán.

Ma 88 országban, 15546 nővér tevékenykedik Don Bosco lelkisége szerint szerte a világ öt kontinensén.

1990-től szerveződött újjá a közösség Pesthidegkúton, Roboz Etelka nővér vezetésével (aki titokban lett nővérré itthon a kommunizmus ideje alatt) és két másik nővérrel (Jeriga Anna és Bognár Anna nővérek), akik visszatértek Olaszországból Magyarországra. Itt kaptak egy óvodát, oratóriumot és hitoktatást is tartanak a nővérek.

A rendnek két újabb közössége is alakult: Mogyoródon, ahol óvodát vezetnek, oratóriumot működtetnek és hitoktatást végeznek, és Egerben, ahol egy Főiskolai Leány Kollégiumot vezetnek a nővérek. A nővérek a közösségek mellett megszervezték a Szalézi Munkatársak közösségét. A Szalézi Munkatársak Egyesülete a hívek hivatalos társulása, melyet Don Bosco alapított, az Apostoli Szentszék általi jóváhagyással bír, részesedik Don Bosco lelki örökségéből, együtt hordozza a közös szalézi hivatást, és velük közösen felelős a donboscoi terv életképességéért a világban. A rendben a rendszerváltás után négy fiatal lány tett fogadalmat. Ők és minden jelölt Olaszországban vesznek részt a rendi képzésben, amely három évig tart. Az első fogadalom után hat évvel válik valaki a rend örök fogadalmas tagjává.

Egyházjogi státusza: pápai jogú női
szerzetes intézmény.
A közösség jogi személy.

A közösség nemzetközi központja:
Legfőbb elöljáró:
Madre Antonia Colombo generális anya
I-00139 Roma, Via dell'Ateneo Salesiano, 81.
Tel.: (39-06) 872-741; 7 Fax.: (39-06) 8713-2306;
E-mail: fmasegretariacgfma.org

A közösség magyar központja:
Kereszények Segítsége Háza - Don Bosco Ház

Románi Beatrice FMA magyarországi képviselő
1029 Budapest, Templom köz 1.
Levélcím: 2146 Mogyoród, Dózsa Gy. u. 37.
Tel.: (36-1) 397-4870
E-mail: bp.dbnoverekgmail.com
Honlap: http://www.donbosconoverek.hu
Napi evangelium
Méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére.
  Mt 5,20-26

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum