English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Kegyelemosztó Miasszonyunk Oblátái

Orante nővérek
Oblata Dominae Nostrae Gratiae – Oblate de Notre-Dame de Grace
Obl. DNG

orante kéztartású Mária A Közösség nem meghatározott apostoli céllal létesült, egyszerűen az evangéliumi élet helye kíván lenni.

Szent Klára lelkisége 1992-től olyan fiatalokat is kezdett vonzani, akik nem éreztek magukban hívást a szigorú klauzúrás életre. Másfél éves keresés után a „Sion Ágacskája” (Le Rameau de Sion) klarissza monostor-remeteség apátnője – miután több ízben konzultált P. Herbert Schneider OFM atyával, aki a Kisebb Testvérek Generálisának asszisztense a II. rendi apácák és a reguláris III. rend nővérei felé –, a Generális atya bátorítására „Sion Ágacskája” káptalanja és Nancy püspöke elé terjesztette ezeket a kéréseket. Így született meg 1995. márciusában a Kegyelemosztó Miasszonyunk Oblátái közösség. A Jean-Paul Jaeger püspök által akkor próbaidőre elismert Statutum ma már végleges jóváhagyást nyert. Az Obláták közössége nem meghatározott apostoli céllal létesült, egyszerűen az evangéliumi élet helye kíván lenni. Szent Ferenc első testvéreihez hasonló életformát folytat. Az imádságban, csendben, magányban megélt szemlélődésből az Úr az Egyház konkrét szolgálatára küldi az Oblátát, melynek végeztével a nővér újra visszavonul a magányba.

Hogy komoly lelkiéletet tudjon élni, a Szabályzat szerint munkája nem lépheti túl a napi 4-5 órát. A nővérek imádságában jelen van az embert megszentelő Isten szeretetének mind a négy aspektusa: az imádság csendjében együtt lenni az eucharisztikus Jézussal, a teremtett világ szemlélésében dicsőíteni a Teremtőt, az emberek között végzett szolgálatból hazatérve közbenjárni azokért, akiknek nyomorúságával találkoznak, végül hagyni, hogy Isten Igéje – a Szentíráson keresztül – átjárja szavaikat és gondolataikat. A Közösség nem meghatározott apostoli céllal létesült, egyszerűen az evangéliumi élet helye kíván lenni. A nővérek szolgálata tehát adottságaiktól függ. Lehet ez szolgálat a szegények, betegek között, hitoktatás, pasztorációban való részvétel, de a társadalmi életben végzett munka is. Ezt az teszi lehetővé, hogy bár az Obláta elsődleges képzése a Rameau de Sion klarisszái között történik, és nagyobb előljárójuk a Monostor apátnője, mégsem törvényszerű, hogy végleges elköteleződésük után is valamelyik „Ágacska” mellett lakjanak. Statutumuk lehetővé teszi, hogy a nővérek együtt éljenek kisebb közösséget alkotva, vagy külön-külön a világban. A Közösség lelkiéletének garanciája Szent Klára lelkisége, ezért végleges elköteleződésük után is havonta legalább egy hétvégére „hazatérnek” a Monostorba.

Egyházjogi státusz: egyházmegyei jogú krisztushívők hivatalos társulása

Legfőbb elöljáró:
Marie-Therese Drouville M. Marie-Beatrice de la Paix OSC apátnő
F-54330 Saxon-Sion, 9, rue Notre-Dame
Tel./Fax: (33) 3832-51342

Központi cím:
Székhely: 3170 Szécsény, Haynald L. u. 15.
Tel./Fax: (32) 370-081
E-mail: klarisszadx.hu


Napi evangelium
Méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére.
  Mt 5,20-26

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum