English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Szent Ferenc Kisnővérei


A közösség hivatása: evangelizáció, pasztoráció.

A közösség a kibontakozás első éveiben a „Mustármag” nevet kapja.

1981-ben Magyarországra látogat az akkor már 36 éve Ausztriában élő magyar származású Szőllősy Julianna.
Közösségében, a Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek Kongregációjában Christophora nővérként szerzett szerzetesi és pedagógiai tapasztalatait adja tovább itthon pedagógusok körében.

1985-ben három magyar nővér titokban kezdi meg a noviciátust Szent Ferenc Szabályozott Harmadik Rendjének Regulája szerint. A nővéreket Szent Ferenc lelkisége, a közös szabályzat és a havi találkozások kötik össze őket. A növekedés első éveiben családok is elköteleződnek a közösség mellett.

Az Egyházban a megújulás ügye és a szemlélődésből fakadó – a legkülönfélébb formákra nyitott – evangelizáció hivatásuk lényegéhez tartozik már 1987-ben.

1988-ban fiatalok csatlakozásával új lendületet vesz a közösség. Ekkor alakul meg a testvéri ág is (Szent Ferenc Kistestvérei) – teológusok kezdeményezésére. Ezzel kirajzolódik a teljes közösségről alkotott eredeti kép: „Egyház kicsiben”.

Két magyar lány Ausztriába való átmeneti kiköltözésével Feldkirchenben jön létre az első kis sejt, amely Christophora nővér közösségében kap helyet és védelmet. Amint lehetővé teszik a társadalmi – politikai körülmények, 1989 őszén négyen telepednek le Budapesten a Kapisztrán Szent Jánosról Nevezett Ferences Rendtartománytól kölcsönkapott lakásban Christophora nővér vezetésével, aki rendjétől egy éves szabadságot kap, hogy segítségével gyökeret ereszthessen az új közösség.

Életük és munkájuk központja és forrása az Istennel és egymással megélt személyes szeretet. 1989-ben, már a letelepedés első évében Magyarország keleti része felé irányulnak, és felveszik a kapcsolatot Seregély István egri érsekkel.

1990 tavaszán Egon Kapellári (Gurk–Klagenfurt egyházmegye) alapító püspök vezetésével az egész közösség bemutatkozik Rómában. Röviddel ezután, június 26-án megkapják az egyházi jóváhagyást. Hivatalos nevük: Tertius Ordo Regularis Gurkensis (TORG).

E nyáron Christophora nővér – a rendjétől szabadságra kapott egy év leteltével – visszatér ausztriai közösségébe. Ezt követően a gurki püspök átadja a protektorátust az egri érseknek.

1991 januárjában Budapestről Szomolyára költöznek a nővérek az egri érsek által felajánlott üres plébániaépületbe. Lelkipásztori kisegítő szolgálatuk mellett alkalmanként lelkigyakorlatoknak illetve elcsendesedni vágyóknak is helyet adnak. Később felvállalják a község fogászati ellátását a helyi önkormányzattal közösen kialakított fogászati rendelőben.

1992 nyarán második letelepedési helyül a bükkszentkereszti megüresedett plébániaépületet kapják az egri érsektől. 1994 őszén Arló község fogad be nővéreket.

Egyházjogi státusza: egyházmegyei jogú krisztushívõk hivatalos társulása.
A közösség jogi személy.

A közösség magyar központja:
Cím: 3529 Miskolc Soltész Nagy Kálmán út 62.
Tel./Fax: (46) 347-928
Honlap: http://szfkisnoverei.communio.hu/

Szibig Marianna TORG általános elöljáró
Cím: 3663 Arló, Csikány Miklós tér 1.
Tel.: (48) 444-189

Noviciátus:
Cím: 3557 Bükkszentkereszt, Kossuth u. 23.
Tel.: (46) 390-145


Napi evangelium
Méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére.
  Mt 5,20-26

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum