English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Misszióstársaság-Lazaristák


A közösség hivatása: missziók, lelkigyakorlatok, lelkipásztori munka.

Páli Szent
VincePáli Szent Vince (1589-1660) 1625-ben alapította a Misszióstársaság Lazaristák apostoli életű közösségét, mellyel az evangélium szellemében kora iszonyú szegénységére akart válaszolni. Rendtársaival és az irgalmas nővérekkel együtt vette fel a harcot a nyomor, a szegénység és a hitetlenség ellen.

Jelszava: "Evangelizare pauperibus misit me!" Apostoli területük: népmissziók, papi szemináriumok, plébániák, iskolák, kórházak és diákotthonok - főképp lelkivezetés formájában. Sajátos munkaterületük: külföldi és belföldi missziók. A lazaristák egy ötöde működik missziós országokban (India, Taiwan, Indonézia, Fülöp-szigetek, valamint Afrika és Latin-Amerika több országa).

A társaság azért nevezi magát "missziósnak", mert Krisztus örömhírét akarja megvinni a szegényeknek, s így az üdvözítő Jézus küldetését folytatja. (A lazarista név pedig onnan ered, hogy első házuk Párizsban a Szent Lázár perjelség volt.)

Az első magyar missziós házat Piliscsabán hozták létre 1898-ban. Két hasonló missziós ház létesült 1909-ben és 1920-ban a fővárosban. A magyar lazaristák 1926-tól önálló tartományt alkottak. A budapesti Ménesi úton épített ház lett a magyar tartomány központi háza. További alapításaik: Szob, Pásztori, Csepel-Királyerdő, Csepel-Szabótelep, Szeged-Somogyi-telep, 1941-ben Erdélyben is megkezdték lelkipásztori szolgálatukat. 1950-ig "Evangelizare pauperibus misit me!" jelszóval 82 lazarista szolgálta a magyar társadalom lelki megújulását.

"Nem elég ha Istent szeretjük. Azon kell fáradoznunk, hogy másokkal is megszerettessük Őt!" (Páli Szt. Vince)
Egyházjogi státusza: pápai jogú apostoli élet társasága.

További részletek és információk a közösség honlapján találhatók: www.lazarista.huNapi evangelium
Méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére.
  Mt 5,20-26

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum