English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

II. Alekszij pátriárka fogadta Erdő Péter bíborost
2007. június 15., péntek 11:38

II. Alekszij Moszkva és egész Oroszország pátriárkája Moszkvában fogadta Erdő Péter bíborost, Magyarország prímását. A találkozó alkalmábal a bíboros az Orosz Ortodox Egyháznak Szent István-ereklyét ajándékozott.

Mint arról korábban már hírt adtunk, június 14-15-én tartják Moszkvában az ortodox-katolikus konzultációt, amelynek témája: „A társadalmi berendezkedésről, az emberi jogokról és az emberi méltóságról szóló egyházi tanítás antropológiai és etikai alapjai”. A konzultáción, melyet a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztálya, a római Hittani Kongregáció és az „Igazságosság és béke” pápai tanácsa szervezett, részt vesz Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke.

„Ez az együttműködés éppen a keresztény gyökerű európai kontinensen rendkívül fontos, amit most sajnos elfelejtenek, sőt megcsúfolnak. Éppen Európában érezni különösen erősen azokat a kísérleteket, hogy a társadalomra kizárólagos szekuláris gondolkodásmódot és életmódot kényszerítsenek, a vallást pedig a társadalmi folyamatok szélére szorítsák” – nyilatkozta az Orosz Ortodox Egyház elöljárója.

II. Alekszij hangsúlyozta, hogy a két egyház közös álláspontja a globalizációról, a vallás társadalomi szerepéről, a személyiség jogairól és méltóságáról, a családi értékekről, a demográfia és a bioetika kérdéseiről gazdagítja az együttműködést. Ennek az együttműködésnek köszönhetően egyre gyakrabban sikerül megtalálni a hatékony közös tevékenység formáit, például az Orosz Ortodox és a Római Katolikus Egyház brüsszeli és strassbourgi európai képviseletének szintjén, valamint az ENSZ-ben.

A magyarországi ortodox-katolikus kapcsolatról szólva II. Alekszij pátriárka megjegyezte, hogy az országban testvéri jellegű a két egyház viszonya. A pátriárka különösen hangsúlyozta Erdő Péter szerepét a jó kapcsolatok fejlődésében: „Meg vagyok győződve arról, hogy e kapcsolatok előtt nagy jövő áll, figyelembe véve azt a tényt, hogy jelenleg Ön a Római Katolikus Egyház legfiatalabb bíborosa. Isten segítségét kívánom Önnek munkásságában.”

Válaszában Erdő Péter bíboros megköszönte Alekszij pátriárka köszöntő szavait. A főpásztort elmondta, hogy különösen mélyen megérintették a butovói lőtéren látottak, ahol emberek ezreit végezték ki a szovjet időkben, közöttük számos keresztény vértanút.

Magyarország prímása – mint mondta – az ortodoxok és a katolikusok közötti együttműködés fő céljának a keresztény értékek európai megújulását tekinti. „Mélyen elszomorít bennünket az a tény, hogy a tervezett európai alkotmányban nem történik említés Európa keresztény gyökereiről”. Magyarország és Oroszország együttműködésével kapcsolatban az esztergom-budapesti érsek kifejtette: a kommunista ideológia bukása után Oroszország világban betöltött szerepének pozitív átértékelésének vagyunk tanúi. Az érsek meghívta II. Alekszij pátriárkát, hogy látogasson el Magyarországra, és meleg szavakkal emlékezett vissza a pátriárka 1994-es magyarországi útjára.

A találkozó végén Erdő Péter Szent István ereklyéjét adta át a pátriárkának. A bíboros megjegyezte, hogy az első magyar király, aki még az egyházszakadás előtti időben élt, az „egységes keresztény egyház szentje, akit szentté avatott a Konstantinápolyi Pátriárkátus is”. Erdő Péter hangsúlyozta, hogy István királyt tisztelettel övezik a „Moszkvai Pátriárkátus magyarországi ortodox egyházmegyéjében is”.

II. Alekszij pátriárka közölte, hogy az ereklyét a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban fogják elhelyezni, abban a nagy ereklyetartóban, amelyet nem régen készítettek, és amely több szent ereklyéjét tartalmazza.

II. Alekszij Erdő Péter bíborosnak egy nyugati hagyomány szerint készült püspöki keresztet ajándékozott.

A pátriárka és a magyar prímás megbeszélésén részt vett Hilarion Bécs és Ausztria püspöke, a Moszkvai Pátriárkárus európai nemzetközi szervezetek melletti képviselője, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője, a Radonyezsi Szent Szergij budapesti orosz egyházközség parókusa és Igor Vizsanov, a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának titkára.


Forrás: Moszkavai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztálya

Fotó: http://www.patriarchia.ru/db/text/257620.html
Napi evangelium
A világban üldözést szenvedtek; de bízzatok! Én legyőztem a világot.
  Jn 16,29-33

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum