English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Fillérek Szent Péternek
2007. június 29., péntek 13:39

Péter és Pál apostolfejedelmek ünnepét követő vasárnap, idén július 1-jén világszerte adományokat – péterfilléreket – gyűjtenek a pápa karitatív tevékenységének támogatására. Tavaly a magyarországi katolikus templomokban 42,3 millió forint adományoztak, 7 millió forinttal több, mint egy évvel korábban. Világviszonylatban évente átlag hatvan millió dollárnyi péterfillér érkezik a Szentszékhez.


A pápa karitatív céljaira történő gyűjtés szokása Angliában alakult ki a VIII. században. Így született meg a „Denarius Sancti Petri”, azaz a péterfillérek kifejezés, amely azóta a Szent Péter utódainak szánt adományt jelenti. Ez az ősi hagyomány elterjedt egész világon, és jelenleg az Egyház humanitárius munkájának támogatására szolgál.

A kereszténységgel egyidős gyakorlat a rászorulók anyagi támogatása. XVI. Benedek pápa a tavalyi gyűjtés összegének átvételekor a péterfillérek eredetéről elmondta, hogy már az első keresztények körében is jelen volt az a meggyőződés, hogy minden egyes hívőnek kötelessége a szegények és rászorulók megsegítése Jézus szavaival: „Amit a legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek” (Mt 25,39). Az egyház ma is sokat tesz az emberiség testvériesebbé és szolidárisabbá tételéért. Ehhez nyújt segítséget a péterfillérek gyűjtése.

A pápa ebből az összegből támogatja a többek között világ természeti katasztrófáktól sújtotta területeinek károsultjait, valamint a háborús konfliktusok és az AIDS betegség pusztítása következtében elárvult gyermekeket.

Hazánkban a péterfillér gyűjtés régi múltra tekint vissza, de a kommunizmus évtizedeiben szünetelt, mivel a forint nem volt konvertibilis, másrész az állami tiltás miatt nem is lehetett volna semmilyen formában külföldre juttatni a gyűjtések összegét. Ezért XII. Piusz pápa az ötvenes évek elejétől engedélyezte a péterfillérek gyűjtésének szüneteltetését. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1992 októberében döntött arról, hogy 1993-tól minden évben Péter-Pál ünnepéhez kapcsolódóan meghirdetik e gyűjtést.(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Mihez hasonlít az Isten országa?
  Lk 13,18-21

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum